Bakelser & Tårtor

Detta med tårtor och bakelser är ju vår ursprungliga specialitet som vi har lyckats bevara i generation efter generation. Vi skapar fortfarande en del bakelser utifrån gamla hemliga familje recept. Vi försöker få till ett utbud som tillfredsställer alla smaker från det klassiska till det lite mer vågade moderna.

Vi bakar klassiska gröna Princesstårtor (även den gula Carl-Gustav varianten och den rosa Opera-varianten), som faktiskt i början kallades just Grön Tårta, men efter det att några prinsessor som gått kurs i bakning gillade den så mycket, så döptes den om till Princess Tårta. Gjord på hemgjorda tårtbottnar, med vispgrädde och vaniljkräm, plus det berömda marsipan-överdraget.

En annan klassiker är vår Gräddtårta byggd på sockerkaksbottnar med en fyllning av vaniljkräm och mosade jordgubbar. Tårtan dekoreras sedan med spritsad grädde och jordgubbar (eller andra bär beroende på tillgång och smak).

Vi gör också Schwarzwaldtårtor (namnet kommer från körsbärsbrännvinet vi stänker på tårtbottnen och inte regionen Schwarzwald som många tror). Vi använder tårtbottnar av maräng eller choklad (hasselnöts varianten kan inte ätas av många allergiker) och varvar dess med grädde och avslutar med choklad-garneringen.

Till bröllop kan man beställa olika former av Bröllopstårtor. Vanligast är en tårta i flera nivåer täckta med sockerglasyr och med en liten staty av ett bröllopspar på toppen, men vi har även gjort specialbeställda tårtor med andra figurer som symboliserar paret i någon form (som t.ex. två golfare) och speciella fyllningar m.m. Det viktiga här är att beställa i tid eftersom en sådan skapelse tar tid att färdigställa och försenad leverans inte är en option.

Till vårt cafe’ och även som beställningar gör vi Smörgåstårtor. De här tårtorna är uppbyggda med smörade ljusa och mörka brödbottnar. Mellan dess brödbottnar fyller vi med olika godsaker beroende på kundens smak. Utsidan bestryker vi sedan med mjukost eller Creme Fraiche och toppar detta med någon vacker utsmyckning med olika garnityrer som också beror på beställarens smak. Till vårt cafe’ toppar vi oftast smörgåstårtorna med antingen ost och skink-skivor eller en lite lyxigare variant med räkor (som är den mest populära varianten). Till hösten kan vi också toppa tårtan med kräftstjärtar.

Jakobsdahls Bakelsen har vi haft i vårt sortiment från tidernas begynnelse och är fortfarande vår top-säljare. Receptet är hemligt med gillar man vaniljkräm och inte är under någon form av diet eller lider av sockersjuka är det här garanterat din dröm-bakelse.

Vaniljbakelse med frukt (färska jordgubbar när det är säsong), gjort på smördegsplattor och vaniljkräm.

Petit Choux med chokladtryffel fyllning. Kan även serveras med glass.

Gustav Adolfsbakelsen ska egentligen avnjutas på Gustav Adolfsdagen den 6:e November, men vi gör dom året om. Bakelsen är byggt på en chokladbotten med chokladmousse och hallontryffel fyllning.

Napoleon Bakelsen som vi bygger upp med smörkräm, vispad grädde , vaniljkräm och hallonsylt.

Vi har också den lite mer hälsosamma Morotskakan med finrivna morötter och små bitar av valnötter, där toppingen består av Philadelphiaost, smör och socker, garnerat med lite citronmeliss.

Från juletid och fram till Påsk (inte bara på Tisdagar under fastans 7 veckor) bakar vi också klassiska Semlor baserade på en söt vetebulle med kardemumma där vi under det avskurna florsockerpudrade locket lägger en blandad fyllning av mandelmassa och grädde.