Bröd

När allas vår Oscar tog över konditoriet, i början på decenniet, började vi baka, förutom de berömda tårtorna och bakelserna, att också baka bröd i alla möjliga former och det med samma passion som vi redan har för våra tårtor och bakelser.

Brödet är ju från början egentligen en vidareutveckling av gröt och uppfanns för över 9000 år sedan och har sedan dess i olika former varit en del av vår basföda. När man sedan uppfann bakugnen i Egypten runt 2500 f.kr. började man baka syrat bröd där man använde öl både som vätska och som jäsmedel. Senare upptäckte man att gammal bortglömd gröt hade efter några dagar börjat jäsa och efter att ha provat att baka bröd efter jäsning insåg man att brödet blev luftigare och mjukare. I och med att den blivit så sur med ett lågt pH-värde kunde inte bakterier och mögel frodas i blandningen så det förelåg ingen hälsorisk.

Till Sverige kom brödet under början av medeltiden och det började där man redan hade etablerat väderkvarnar, vilket var på Gotland och Öland där man nu började baka rågbröd. Under svåra tider då det var ont om råvaror blandade man ibland ut mjölet med bark eller sav för att kunna dryga ut degen.

Vi använder våra egna surdegskulturer till den berömda Jakobdahls Limpan och annat matbröd. Vi säljer ju alltid färskt bröd, men surdegen gör att brödet håller sig längre hemma hos kunden. Andra fördelar är att surdegen sänker GI värdet och gör kroppen lättare kan absorbera viktiga mineraler som järn och vitaminer (B & E). Grövre brödsorter är väldigt fiberrika, vilket kan hjälpa till att sänka kolesterolhalten i blodet.

Fullkornsbrödet är ju mer näringsrikt, med sina grodd- och skaldelar, än det vita brödet och därför bakar vi även den typen av bröd där vi använder åtminstone 2/3 fullkornsmjöl och för att det ska bli riktigt saftigt och smarrigt får det jäsa längre än det vita brödet.

Vi försöker att hela tiden få de bästa råvarorna och helst i från traktens leverantörer och mjölet (utan tillsatser) får vi från gamla Hedeberga kvarn som drivs av familjen Molne som hämtar spannmålen från bönderna i bygden.
Gammalt hederligt Bondbröd som är enkelt att baka med ingredienser som man alltid har hemma i skafferiet och som många kanske också bakar hemma är ju en klassiker som aldrig blir omodern.

Jakobdahls bröd som är vår egna extremt populära version gjord från rågsurdeg och vete vilket gör den där extra syrlig smaken som alla gillar. Vi har vunnit flera priser med detta mycket annorlunda och älskade bröd.

Fransk ljust och knaprigt bröd som långfranska, men också som en morgontidig och varm småfranska (kan också fås med vallmofrön eller ost) för den perfekta frukosten.

Baguette gjord på ljust surdeg från vete.

Valnötsbrödet kommer också ursprungligen från Frankrike och är ett av våra mest hälsosamma brödsorter som också smakar gudomligt gott.

Vi bakar även ett Glutenfritt rågbröd baserat på bovetemjöl och majsmjöl.

Till Jul och Påsk bakar vi också traditionellt mörkt Vörtbröd.

För att kunna tillhandhålla ”totallösningar” till en god och hälsosam frukost har vi också installerat en kyl som är fylld med olika pålägg som olika sorters skivade ostar och skinksorter, pastejer och marmelader och även yougurt. I kylen finner du också olika drycker, med bl.a. Jakobdahls berömda fläderbloms-dricka.