Om Oss

Konditori Jakobsdahl, beläget i det vackra Jakobsdahl, är ett familje-kondis som grundades av bröderna Gustav och Ragnar von Lagerkrona redan 1917. På den tiden var det bara de välbärgade som hade råd och tid att dricka en kopp kaffe med en godbit på konditoriet.

Gustav var den som hade lärt sig baka de traditionsenliga tårtorna, bakelserna och kakorna (på den tiden var det inget smörgåsbröd som serverades) av deras far Carl von Lagerkrona och tillsammans med hans fru Birgitta (född Hansdotter) skapade han bakverken i ett mindre kök bakom själva konditoriet. Ragnar var den mer äventyrslystne av de två och Jakobsdahl blev för litet och tråkigt för honom, så på 20-talet emigrerade han till USA och öppnade där ett litet kondis i New York, men där var tiden inte rätt för sådana nymodigheter och han fick snart slå igen sitt fik. Han lyckades dock senare bättre med att bygga timrade hus tillsammans med en barndomskamrat från Sverige, Nils Johansson, och de skördade där stora framgångar med sitt företag Swedish Cottage.

Själva den ursprungliga byggnaden från 1800-talet och byggt i trä (som också var deras hem) brann tyvärr ner på 50-talet i den stora Jakodahls-branden. Som tur är, på samma hus-grund, lyckades man faktiskt återskapa något av den gamla miljön och mysiga stämningen med det nya större huset som nu bara är ett konditori/bageri och där vi fortfarande huserar idag. Konditoriet är mycket välkänt inte bara i Jakobdahls trakten och vi har genom årens lopp haft många celebra gäster som kungar, skådespelare, författare, idrottare m.fl. som har avnjutit en kaffe med dopp när de har passerat genom Jakobsdahl.
När paret von Lagerkrona gick i pension 1957 tog deras yngsta dotter Lisa (sedemera gift med Albin Sjöfeldt) över verksamheten, hon var då bara 20 år gammal med var det barnet med den största passionen för bakandet. När hon i sin tur gick i pension blev det hennes ende son Oscar som fick ta över. Lisa hade redan börjat modernisera konditoriet och utökat produkt utbudet, men med Oscar vid rodret började de stora förändringarna. Framförallt insåg han att allt färre personer och folk dessutom mer sällan, åt tårtor och bakelser och för att driva företaget vidare inrättade han också ett regelrätt bageri för olika typer av bröd. En annan innovering som infördes var också att man nu kunde förbeställa sina tårtor, smörgåstårtor m.m. vilket gjorde det lättare att planera arbetet och därmed kunna garantera att man alltid kunna leverera färska produkter.
Sedan ett par år tillbaka har vi också öppnat ett litet cafe’ där kunderna kan avnjuta våra skapelser på plats, antingen i möblerna ute i trädgården eller inomhus.

Vi fortsätter att försöka modernisera oss och vi följer utvecklingen i samhället och nya trender, vilket har gjort att på senare år har vi varit tvungna att utökat vårt sortimentet för att tillfredsställa fler målgrupper, med produkter för nya hälso-trender, allergiker, invandrare m.fl.

Vi är också sedan lång tid tillbaka medlem i Sveriges Bagare & Konditorer som bl.a. har utgivit skriften ”Rent mjöl i påsen” med branschriktlinjer för hygien, som vi till punkt och pricka följer för att kunna garantera bästa möjliga hygien både i vårt bageri och i vår servering.

Till nästa års stora 100-års jubileum kommer vi att skapa en speciell jubileums tårta baserat på idéer från en kund-tävling som vi har dragit igång (se hemsidan).